onsdag 27 april 2011

Kathmandu - Lukla - Phakding

Att ställa väckarklockan på ringning kl.04.00 var inte helt nödvändigt. Inte bara jag hade sovit dåligt visade sig. De flesta var påverkade av tidsomställning och det stundande äventyret. Kl.05.15 lämnade vi hotellet och åkte ut till flygplatsen. Redan 06.55 landade vi i den lilla bergsbyn Lukla på 2.800m. Aldrig under mina tidigare tre resor har proceduren på flygplatsen gått så snabbt. Det var nästan så vi inte hann förstå vad som hände innan vi plötsligt drog våra första andetag av ren härligt krispig bergsluft.
Efter en timmes väntan på en lodge där vi åt en liten bit mat och drack te eller kaffe började vandringen. Första dagen är relativt lätt då man mestadels går nedför. Byn Phakding som är målet för dagen ligger 200 höjdmeter lägre än Lukla. Landskapet är nästan ofattbart vackert och den lätta vandringen gör att man kan njuta till fullo av alla intryck.
Halvägs till Phakdingefter ca 2 timmars vandring stannade vi för lunch. Luncherna tar ganska lång tid då matlagningskapaciteten på lodgerna är begränsad. När 13 personer beställer mat samtidigt tar det oftast mer än en timme och längre innan maten serveras. Det är bara att gilla läget, komma in i det lugna (och lugnande) tempot i Khumbudalen, och acceptera att vi inte är i Sverige lägre. Dessutom ger det oss tid att vila för att orka fortsätta vandringen.
Väl framme i Phakding fick vi våra rum på TashiTakilodge där jag bott två gånger tidigare. Sherpakvinnan som äger och driver lodgen känner vid det här laget igen mig och det är alltid roligt att träffa henne. Mer förvånande var kanske han hon kom ihåg när Jakob, då bara sju år, var med för sju år sedan. Kul!
Efter en liten stunds vila och fixande med packningen tog de flesta i gänget en tur till klostret som ligger högt uppe på en bergssida ovanför Phakding. Fantastiskt vackert och en oerhört fridfull plats. Dessutom bra för acklimatseringen att komma upp ett par hundra höjdmeter för att sedan gå ner igen och låta kroppen vila på lägre höjd.
Nu väntar vi på middagen om en stund och jag skall försöka fixa så att tekniken fungerar. Läser ni detta idag onsdag har jag lyckats, annars får ni läsa det i morgon när vi nått NamcheBazar där jag vet att tekniken fungerar.
Hela gruppen efter landning pa Luklas flygplats

Buddhistklostret ovanfor Phakding

Under vandringen till Phakding

Ett av manga fantastiska berg

4 kommentarer:

  1. Så vackert! Hälsa Martin B att Conrad nog inte tänker flytta hem till honom igen!!! Han stormtrivs med sina nyvunna kattkompisar!!

    Christina

    SvaraRadera
  2. Krispig, hög luft - härligt...
    Fantastiskt att Jakob var ihågkommen - känner han igen sig sedan sist?
    Hälsningar till er från MÅNGA här i Sigtuna!

    SvaraRadera
  3. Heja Martin & Malin
    Skall följa bloggen med stort intresse! När det känns som tyngst får ni ha målbilden av en kall Brooklyn Lager på Beddings gräsmatta. Önskas det uppdateringar från Girot? Säg bara till!
    //Mattias

    SvaraRadera
  4. Intressant att läsa, välskrivet och bra som vanligt!

    SvaraRadera