söndag 1 maj 2011

Thengboche - Dingboche

Ama Dablam

Först en riktigt glad nyhet – Henrik mår bra och är I Thegboche efter en snabb marsch efter vad jag kan förstå. I morgon ansluter han till oss andra här i Dingboche. Riktigt kul att höra!

Sedan nästa goda nyhet. Äntligen visade hon sig i all sin prakt. Jordens högsta punkt, Mt.Everest, Choumolughma, Sagaramatha, hon har många namn, framträdde plötsligt efter ännu en molnig start på morgonen. Hela dagen vandrade vi strålande solsken med Everest, Lohtse (jordens fjärde högsta berg) och Nuptse framför oss och ett av världens vackraste berg, Ama Dablam, på vår högra sida. Det är bl.a. den här upplevelsen som får mig att återvända till Khumbudalen gång efter gång. Känslan är svår att beskriva. Man känner sig uppfylld av det fantastiska sceneriet, liten men ändå stor på samma gång. En rofylld tillfredsställelse infinner sig och man går mest och bara njuter.
Detta trots den ganska ansträngande vandringen. Egentligen är det inte så långt från Tengboche till Dingboche. Det är heller inga så branta backar vi upplevt de tidigare dagarna. Ändå är det rejält ansträngande. Ca. 500 höjdmeter skall tas och Dingboche ligger på drygt 4.300m och nu börjar höjden kännas rejält. Martin hade det slitigt före lunch men kvicknade sedan till. Birgitta hade det ganska jobbigt hela tiden men stretade envist på. Jakob tyckte precis som Martin att vandringen innan lunch var värst för att sedan kvickna till efter maten. Magnus kände sig också trött och fick ta i för att komma fram. Efter drygt fem timmars vandring var dock alla framme. Alla mår bra och har gjort ett kanonjobb under dagen.

Väl framme drog molnen, som vanligt frestas man säga, in och det började snöa. Vi tog en snabb kopp the och gav oss trots snöandet sedan upp ca. 100 höjdmeter ovanför Dingboche för att ge acklimatiseringen en skjuts. Allt enligt regeln ”walk high, sleep low”.

I morgon väntar ännu en tuff acklimatiseringsdag. Vi skall bestiga berget Nagartsang Peak (5.063m – alltså drygt 700 höjdeter från Dingboche) för att sedan gå ner till Dingboche för ännu en natt här. Birgitta och Jakob får dock stå över och vilar nere i Dingboche i stället. Båda har som sagt varit lite trötta under dagen och ska ju inte heller bestiga Lobuche Peak.

Men framförallt ser vi fram mot att få träffa Henrik igen!

Nu middag!

/Olov

Jordens hogsta punkt - Mt. Everest

Magnus och Birgitta narmar sig malet - Dingboche

Jakob leker med Sherpaflicka under lunchstoppet

Martin, Malin, Olov, Birgitta, Magnus, Jakob och Nawang i Thengboche
 med Everest i bakgrunden

Under vandringen med Ama Dablam i bakgrunden


16 kommentarer:

  1. Hej,
    vilka underbara bilder, och väldigt kul att läsa hur det går för er. Vilket äventyr! varm kram till Birgitta/Helene

    SvaraRadera
  2. Hej! Det är jätte roligt att få följa med er på resan via bloggen. Tack för alla fina upplägg och bilder :-) Det är dagens höjdpunkt att gå in på bloggen och läsa vad ni gjort under dagen!

    Jag skulle vilja passa på att önska Gittan ett STORT grattis på hennes födelsedag i morgon! Hälsa henne att jag tänker på henne varje dag och önskar henne (och er andra) en fantastisk fortsättning på resan.

    /Julia

    SvaraRadera
  3. Hej på er.
    Först vill jag sjunga " Ja må hon leva......" för min vackra fina vän Gittan som fyller år 2 maj. Olof det är en fröjd att läsa denna blogg. Du är väldigt duktig på att skriva och utrycka dig. Tack för att vi får vara med er här hemifrån :-))
    Va rädda om er
    Eva Fors

    SvaraRadera
  4. Härliga, fina, vackra bilder! Fantastiskt att följa er i både ord och bild. Håller tummarna att tekniken fortsätter att fungera.

    Önskar Gittan och Jakob en skön vilodag i morgon - ett bra sätt att fira Gittans födelsedag kanske? En stor kram till lille sonen + en stor kram till födelsedagsbarnet!

    SvaraRadera
  5. Ett stort o varmt GRATTIS Gittan från Affe o mig!!Jag vill också passa på att gratulera er alla till era bedrifter som vi får ta del av var dag!
    Anna

    SvaraRadera
  6. Vad har hänt Henrik? Höjden eller magen? Vet hur det känns Henke... Övervinn och kom igen! // Jocke

    SvaraRadera
  7. Underbara bilder och berattelser - varmt lycka till i fortsattningen! Karaste Gittan, GRATTIS pa fodelsedagen med en stor kram fran Ann-Sofi m fam! Vi ar med dig varje steg!

    SvaraRadera
  8. Hej, hoppas den här kommentaren når fram, igår gick inte bra. Jag har varit borta ett par dagar och slogs av överraskning att Henrik varit sjuk. Skönt att höra om bättring!
    Fantastiska referat vi får.
    Jag hälsar förstås särskilt till Henrik och önskar lycka till framöver!

    SvaraRadera
  9. Härliga bilder! Känns nästan som att vara på plats själv, fast i soffan då:-)

    Bra kämpat Magnus! Glöm inte att ta en massa kort.
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  10. Hej! Underbart att ni har det så bra! Följer er dagligen, det är jättespännande att kolla in alla fina bilder och den fina texten.
    Älskar bilden på Ama Dablam:-). Lycka till med alla strapatser
    och ett speciellt grattis till Birgitta på födelsedagen!
    Susanne H

    SvaraRadera
  11. Lars von Sivers Lindmark2 maj 2011 kl. 03:09

    Ser fantastiskt ut! Avundsjukan spirar...! Önskar er fortsatt oförglömliga uplevelser / Lars

    SvaraRadera
  12. Blir nu osäker på tekniken då jag inte ser mina inlägg. Skriver igen för att vara säker på att Gittan,underbara fina syster, får våra grattishälsningar på födelsedagen.
    KRAMAR Ullis, Hasse , Louise och Johanna

    Mamma och pappa hälsar med varmaste gratulationer och kramar.

    Önskar dig en speciell födelsedag och skön vila ! Kämpa på gruppen ni är fantastiska.

    /Ullis

    SvaraRadera
  13. Håller med alla föregående skrivare. Det känns som om man är med, även jag inte för mitt liv kan föreställa mig hur det att är att vandra i tunn luft. Kanske man får uppleva det någon gång :) Och det viktigaste, ett stort GRATTIS till Birgitta. Kämpa!
    /Janne

    SvaraRadera
  14. Till Henrik. Så härligt att se dig leende med förhoppningsfull blick där uppe i höga bergen!
    Lycka till upp på bergen!
    /Farsan

    SvaraRadera
  15. STORT grattis till Birgitta från Ylva och Mats Holmbring med familj. Hoppas det blev en av dina mest minnesvärda födelsedagar!

    Vi följer med spänning resten av färden. Lycka till allesammans!Hoppas ni får vara friska!

    SvaraRadera
  16. Hej Magnus!
    Håller med övriga som har kommenterat innan att det är ett fantastisk äventyr ni är ute på.
    Tråkigt med din mage men skam den som ger sig, du fixar detta!
    Vi åt precis Barbros tårta mums fillibabba.
    MVH vi som jobbar häcken av oss, hi hi!

    SvaraRadera