fredag 13 maj 2011

Namche Bazar - Lukla - Kathmandu

Man kan ju kanske tro att bara for att vi ar nere i Kathmandu skall allt strul med uppdatering av bloggen vara historia. Tyvarr inte. Pa vart, i ovrigt utmarkta, hotell finns tva datorer for oss gaster. Den ena fungerar bara ibland. Detta skapar koer vid den andra och gor det svart att komma at att uppdatera bloggen. Lagg till detta de standiga stromavbrotten i Kathmandu som kan vara i timmar. Det har alltsa tagit tre dagar att fa ut nedanstaende text. Men, hall till godo;



Jakob korsar bro pa vag ner fran bergen

Det ar alltid samma markliga kansla. I manader och ar har man langtat efter att aterse bergen och de underbara platserna i Khumbudalen. Nar man val natt, eller forsokt na, de uppsatta malen vill man bara ner. Ner till "civilisationen", varmen, de varma duscharna, den variationsrika maten. Slippa sova i sovsack, slippa kliva ur sovsacken i ett iskallt rum utan komfort. Slippa packa och kranga pa sig ryggsacken for annu en stravsam dag med vandring i den tunna luften. Efter 14 dagars liv i "falt" skapar det vantande livet i Kathmandu nastan halucinationer. Det gar fort nedfor berget. Sa fort att det ar svart att hinna reflektera over det som hant under vandringen, sa fort att inga foton tas (vi gar tillbaka samma vag vi kom sa forhoppningsvis har alla foton redan tagits), sa fort att alla intryck langs vagen reduceras till en stig som leder till ett bekvamare liv. Anda vet jag, om bara nagra veckor vill jag hit igen...! Om nagon undrar varfor far ni nog avsatta lite tid for den forklaringen. Jag tror namligen alla i ganget ar overens med mig om att det ar svart att forklara dragningskraften som skapar en sadan underbar kansla trots alla vedermoder. Man maste uppleva den for att forsta.

Det gick med andra ord fort nedfor berget. Man tar i princip dubbla dagsetapper jamfort med vagen upp. Nar val hela ganget var samlat i Namche at vi en harlig middag tillsammans. De flesta tog aterigen husets specialitet, Yak Sizzler och Malin och Martin fick i detalj beratta om bestigningen.

Nasta morgon var det tidig avfard mot Lukla. Hela ganget tryckte pa bra och efter bara ca 2,5 timmar nadde vi Phakding dar vi at lunch. Fran Phakding ar bar det uppfor till Lukla men anda nadde vi nagot utspridda Lukla pa under tva timmar. Den snabba marschen en effekt av acklimatisering, traning och hemlangtan.

Sjuk och trott men antligen en riktig kopp kaffe och en munk...


I Lukla tog vi in pa The North Face lodge som visade sig vara en mycket positiv overaskning jamfort med mina tidigare erfarenheter av lodger i Lukla. Har fanns t.ex. inga rattor som sprang omkring i vaggarna pa natten. Vi at middag tillsammans med alla barare och guider. Under middagen fick Jakob och Birgitta fina certifikat av Ang Dawa som bekraftade att dom bestigit Kalapathar och varit i Base Camp (Malin och Martin kommer fa sina toppcertifikat i Kathmandu) och vi delade ut frikostig dricks till alla de fantastiska barare och guider som hjalpt oss under expeditionen. Utan deras och Peak Promotions hjalp skulle ingen av oss lyckats med det vi nu genomfort. En harlig och trevlig kvall.

Nasta morgon ringde klockan redan 05.00. Kl.06.00 skulle vi namligen vara pa flygplatsen. Dagen innan hade flygplatsen delvis varit stangd pga moln och harda vindar. Detta brukar skapa kaos da massor av manniskor blir fast i Lukla. Kampen om att fa en plats pa de forsta planen nasta morgona kan ibland tom ta sig fysiska uttryck. Som sagt, alla vill bara ner till Kathmandu. I samlad tropp begav vi oss till flygplatsen, Ang Dawa bad oss vanta, gick fram till inchekcningsdisken och kom tillbaka med biljetter det stod en 1:a pa. Vi hade mao fatt plats pa allra forsta flyget. Det ar bara Peak Promotion som har den sortens inflytande! Vi landade i Kathmandu innan 07.30 och var pa hotellt vid 8. Det var knappt vi hann fatta vad som hande. Vilken uppvisning i organisation och logistik i ett land dar detta ar en bristvara!


Ombord pa forsta flighten for dagen fran Lukla. Bara Peak Promotion kan lyckas med det..!


Efter uppackining och vila begav vi oss ut pa "stan". Framforallt at vi en Gudabenadad lunch pa restauranten "Fire and Ice", en vasterlandskt inspirerad pizzarestaurant. En stooor pizza inmundigades tillsammans med en (naja kanske tva) stora ol. Mat vi halucinerat om i flera dagar. Magiskt! Lite shopping, mer vila (fortfarande sjuk) och en harlig middag pa Thairestaurant kronte dem otroliga dagen dar vi pa kort tid kastats fran de underbara bergen ned till den lika underbara "civilisationen"


Lange efterlangtad Pizza och inte minst, en stooor kall ol...

Da vi genom att komprimera programmet och inte behovt utnyttja nagra av de reservdgar jag alltid planerar in har vi tjanat tre dagar. Pga av detta ville de flesta av oss forsoka komma hem nagra dagara tidigare an beraknat. Tyvarr visade det sig dyrt att boka om biljetterna varfor hela ganget nu njuter av ledigheten i Kathmandu. Vi shoppar, ater gott, slappar och umgas. Det gar inte direkt nagon nod pa oss... :-)


Kathmandu


/Olov

5 kommentarer:

  1. Tack för en fin redogörelse och grattis till att så gott som hela projektet är genomfört.
    Förstås skickar jag min särskilda hälsning till Henrik. Jag kommer till Arlanda 18/5 kl 07.10.
    /Bosse

    SvaraRadera
  2. Trevlig hemresa!
    Ska bli kul att träffa er och höra om alla äventyr.

    Hälsningar från Hällsbo.

    SvaraRadera
  3. Njut av sista dagarna i Nepal. Ser fram mot att höra mer om era äventyr när ni är åter på svensk mark. Hls Peter Trackers

    SvaraRadera
  4. Tack för att jag har fått ta del av dessa veckor!Olovs berättande texter och alla bilder har varit gripande att få följa.
    Gittan det ska bli fantastiskt att få träffa dig när du "landat" KRAM Anna

    SvaraRadera
  5. Tack för en spännande och rolig resa för oss som inte vågat oss ut i världen, ni är så välkomna hem. Ser frsm emot att få träffa dig, Gittan. varmakramar från oss i Vaxholm.Gun

    SvaraRadera